Dit voedsel kan je hersenen scherp houden naarmate je ouder wordt, zegt onderzoek

24 Oct 2022

Dit voedsel kan je hersenen scherp houden naarmate je ouder wordt, zegt onderzoek

Naarmate u ouder wordt, merkt u mogelijk dat verschillende delen van uw lichaam veranderen, wat een natuurlijk onderdeel is van het verouderingsproces. Terwijl ze dat doen, kunnen deze delen van uw lichaam speciale zorg of specifieke aandacht nodig hebben. Dit omvat je hersenen en hoe goed het functioneert als je de middelbare leeftijd en daarna bereikt. Als je je hersenen zo lang mogelijk zo scherp mogelijk wilt houden, kun je volgens een nieuwe studie overwegen om een ​​bepaald soort voedsel in je dieet op te nemen.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de University of Texas Health in San Antonio en onlangs gepubliceerd in Neurology, omvatte 2.183 deelnemers die gemiddeld 46 jaar oud waren en nooit een beroerte hadden gehad of de diagnose dementie hadden gekregen.

De onderzoekers erkenden het verband tussen omega-3-vetzuren en een betere neurologische gezondheid bij oudere volwassenen, maar hun doel was om te zien of er ook een verband was tussen omega-3-vetzuren en de hersengezondheid van volwassenen van middelbare leeftijd.< /p>

GERELATEERD: De #1 slechtste eetgewoonte voor dementie

omega-3-voedingsmiddelen - zalm, lijnzaad, hennepzaden, chiazaden, walnoten en lijnzaadolie

Degenen achter de studie vonden een verband tussen omega-3 en het volume van de hippocampus, wat zowel de geheugenfunctie als het leervermogen bevordert. redeneren en logisch denken, zowel bij oudere als bij volwassenen van middelbare leeftijd.

De hoofdauteur van de studie, Claudia Satizabal, PhD, assistent-professor in de bevolkingsgezondheidswetenschappen bij het Glenn Biggs Institute for Alzheimer's and Neurodegenerative Diseases aan de UT Health San Antonio, legde uit via EurekAlert!: "Studies hebben naar deze associatie gekeken in De nieuwe bijdrage hier is dat, zelfs op jongere leeftijd, als je een dieet hebt dat sommige omega-3-vetzuren bevat, je je hersenen al beschermt tegen de meeste indicatoren van hersenveroudering die we op middelbare leeftijd zien. "

"Deze bevindingen bevestigen met een groot aantal bestaande bewijzen met betrekking tot de positieve en beschermende effecten van omega-3 op de gezondheid van de hersenen gedurende de hele levensduur", Isa Kujawski, MPH, RDN, een functioneel geregistreerde diëtist, auteur en de oprichter van Mea Nutrition, vertelt Eat This, Not That! "Als diëtist die zich richt op geestelijke gezondheid, ben ik een groot voorstander van omega-3-consumptie voor de gezondheid van de hersenen, een evenwichtige stemming en het vertragen van het proces van cognitieve achteruitgang."

Verhaal gaat verder

Kujawski merkt ook op dat "Omega-3's een integraal onderdeel zijn van celmembranen, wat betekent dat ze een belangrijke rol spelen bij celsignalering en communicatie, aangezien neurotransmitterreceptoren zich op het membraan van de cel bevinden." Daarom: "Personen die niet genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgen, zijn vatbaarder voor een slecht geheugen, stemmingswisselingen en depressie", en verder "verhogen Omega-3's ook de activiteit van van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF), wat helpt bij het stimuleren van celverbindingen en groei in de hersenen", zegt Kujawski.

GERELATEERD: Het beste omega-3-supplement om te nemen, zegt diëtist

Hoe u meer omega-3 vetzuren in uw dieet kunt opnemen

Over hoe u ervoor kunt zorgen dat u voldoende omega-3-vetzuren in uw dieet krijgt, zegt Kujawski: "Een van de beste bronnen van omega-3's zijn kwikarme vette koudwatervissen zoals makreel, sardines en haring , of in het wild gevangen zalm." Je kunt ook kiezen voor oesters, ansjovis en zelfs kaviaar.

Als je niet van zeevruchten houdt, stelt Kujawski voor: "Noten en zaden zoals vlas, chia, hennep en walnoten, of hun overeenkomstige oliën." Het is echter belangrijk om te onthouden dat "deze oliën gekoeld moeten worden bewaard en koud moeten worden geconsumeerd, aangezien omega-3 vetzuren delicaat zijn en vatbaar zijn voor ranzigheid in ongepaste omstandigheden."