‘Zoom doula's’ zijn een pandemische trend voor zwangere vrouwen

06 Apr 2021

‘Zoom doula's’ zijn een pandemische trend voor zwangere vrouwen

Lang voordat ze zwanger werd of moeder werd, wist Safiya Barclay dat ze de steun wilde van een doula, een niet-medische professional die ouders begeleidt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de postpartumperiode.

"Een Afrikaan zijn Amerikaanse vrouw, ik was altijd bang bij de gedachte dat ik niet de juiste aandacht en zorg zou krijgen in het ziekenhuis ”, herinnert Barclay, 36, uit West Palm Beach, Florida zich.

Barclay kreeg haar wens: ze leunde zwaar op op de steun van een lokale doula genaamd Averjill Rookwood toen ze in de zomer van 2020 een preemie-dochter beviel. Die steun had echter een onverwachte plotwending.

Omdat Barclay beviel op het hoogtepunt van de coronaviruspandemie , en omdat Barclay zelf positief testte op COVID-19 in het ziekenhuis, kon ze geen bezoekers bij zich hebben in haar ziekenhuiskamer - zelfs niet haar man of haar doula. Dus in plaats van over de rug van de aanstaande moeder te wrijven en haar persoonlijk te helpen ademhalingsoefeningen te doen, coachte Rookwood Barclay door haar uitdagende geboorte-ervaring via Zoom.

"Ik had nooit gedacht dat ik op afstand met een doula zou werken," zei Barclay, die zich nog steeds herinnert hoe bang en eenzaam ze zich aanvankelijk voelde in de COVID-vleugel van het ziekenhuis. “Averjill maakte de ervaring echter buitengewoon geruststellend, waardoor ik minder angstig werd. ... ik bleef maar haar stem horen. ”

Tijdens de coronaviruspandemie zijn veel prenatale en postpartum doula's afgeweken van persoonlijke ondersteuning en het bieden van hulp op afstand aan aanstaande moeders en vaders via Zoom, FaceTime en andere videoconferentieplatforms. De aanpak is beslist anders, maar het blijkt cruciaal te zijn in het leven van veel nieuwe ouders.

Een verschuiving in aanpak

Talitha Phillips, een gecertificeerde doula in Los Angeles , zei dat haar werk als arbeidsdoula aanzienlijk vertraagde tijdens de pandemie, omdat veel ziekenhuizen geen extra ondersteunende mensen toestaan ​​om aanwezig te zijn in verloskamers. Daarentegen is haar postpartum doula-werk dramatisch toegenomen.

"Ik heb sinds maart 2020 geen enkele week zonder postpartumwerk gehad, meestal voor twee tot drie cliënten tegelijk", zei Phillips. “Dit komt doordat zoveel nieuwe ouders door COVID zonder steun van hun familie of andere vrienden zijn achtergelaten. ...

"Niets vervangt persoonlijke relaties en belangenbehartiging, vooral voor vrouwen met een laag inkomen, risicovolle vrouwen en minderheidsvrouwen," voegde Phillips eraan toe. "Als het echter tussen geen doula of afstandsbedieningen is, is het zeker de moeite waard om virtueel extra ondersteuning te krijgen."

Veel OB-GYN's zijn het daarmee eens.

"Arbeid is een zware taak voor iedereen patiënt, en het ontvangen van voldoende comfort tijdens deze handeling is cruciaal, ”zei Dr. Zaher Merhi, een OB-GYN gevestigd in New York City en Westport, Connecticut. “De introductie van virtuele doula's is een geweldig hulpmiddel geweest om patiënten bij te staan ​​tijdens de bevalling. De steun die de doula aan de patiënten biedt, weerspiegelt haar in de manier waarop ze vordert tijdens de bevalling, waardoor ons werk als verloskundige gemakkelijker wordt. ”

Gerelateerd: met geruchten dat Meghan Markle zal vertrouwen op een doula tijdens de bevalling, vragen velen zich af wat doula's doen voor moeders.

Dr. Peace Nwegbo-Banks, een OB-GYN gevestigd in Pearland, Texas, zei dat ze doula's graag verwelkomt als onderdeel van het zorgteam.

"Uit gegevens blijkt feitelijk dat doula's het risico op een keizersnede helpen verminderen, omdat van hun vermogen om de bevalling te beheren, "zei Nwegbo-Banks.

Toch kunnen dingen soms een beetje ingewikkeld worden als een doula niet persoonlijk aanwezig kan zijn.

" Als de internetverbinding is verbroken, kan het de patiënt ervan weerhouden zich te concentreren, "zei dr. Vonne Jones van Total Women's Care in Houston, Texas." Over het algemeen is het echter belangrijk dat als de patiënt een doula wil hebben, we werken allemaal als een team om het beste resultaat voor de patiënt mogelijk te maken. ”

Gemakkelijkere toegang tot doulazorg

In New York City, een plek die een epicentrum werd voor de snelle -verspreidend coronavirus in 2020, passen doula's zich nu al meer dan een jaar aan de behoeften van hun patiënten aan.

“Aan het begin van de pandemie noemden mijn aanstaande moeders me begrijpelijkerwijs gestrest, dus begon ik te steunen de m eigenlijk omdat ik geen keus had, ”vertelde doula Liza Maltz uit New York aan TODAY Parents. "Ik heb ouders geholpen om voor zichzelf op te komen ... en op afstand heb ik bijna 100 procent vaginaal geboortecijfer gehad."

Op een gedenkwaardige bevallingsdag zei Maltz dat ze regelingen had getroffen om " een telefoon op een tafel bij moeders hoofd met een rekbaar statief om de camera vast te houden, zodat ik kon zien wat er aan de hand was. De vader hield tijdens de bevalling (een andere) telefoon recht voor moeders gezicht. Ik dacht: ‘Je hebt dit!’ En we waren volledig met elkaar verbonden en ademden samen diep. ”

Maltz zei dat het vooruitzicht van doula-ondersteuning op afstand een opluchting is voor sommige moeders. "Sommige nieuwe moeders voelen zich overweldigd in een kleine, drukke ziekenhuiskamer", zei Maltz, erop wijzend dat het laatste wat ze nodig hebben daarbinnen iemand is - zelfs als het een doula is.

Gerelateerd: Familieleden deden dat niet Ik wil de gelegenheid niet missen, dus de Destiny's Child-zanger zorgde ervoor dat iedereen er was.

Veel doula's zeggen dat de komst van telegeneeskunde en videoconferenties het voor aanstaande moeders gemakkelijker maakt om doulazorg te ontvangen - vooral moeders met een lager inkomen en minderheidsmoeders die de steun echt nodig hebben.

"De ongelijkheid in de morbiditeit en sterftecijfers van Black moeders en zuigelingen is wat mijn duik in doula-werk heeft gestold, ”zei Rookwood, de doula die Barclay hielp haar preemie-dochter in Florida over Zoom te bevallen. "Dat ik in de Verenigde Staten en in de meeste ontwikkelde landen over de hele wereld in de 21e eeuw drie tot zeven keer meer kans zou hebben om te overlijden na een bevalling, was genoeg om de wind uit me te slaan."

Rookwood werkt samen met RACE for Equity en andere organisaties om gelijkheid en toegang tot zorg voor vrouwen van alle inkomensniveaus te bevorderen. Ze verwijst cliënten vaak door naar het National Doula Network, dat gezinnen die verzekerd zijn door Medicaid toegang geeft tot uitgebreide doula-zorg en ook de doula's helpt die de zorg verlenen om een ​​leefbaar loon te krijgen.

“Doula-zorg is dat niet alleen voor de bevoorrechten, 'zei Rookwood. "Het is voor zwangere vrouwen."

Handig en effectief

Kunnen Zoom en FaceTime doula-zorg veel verder reiken dan de pandemie? Veel doula's denken van wel. Phillips, de doula uit Los Angeles, zei dat ze gelooft dat de meeste aanstaande moeders de voorkeur geven aan een persoonlijke doula, maar ze vinden het ook fijn om op afstand interviews af te nemen en in te checken.

ontmoeten elkaar vaak drie tot vier keer voordat iemand gaat bevallen, ”zei Phillips. "Nu zijn we in staat om ten minste één of twee daarvan naar een virtueel formaat te verplaatsen."

Maltz zei dat doula-werk op afstand haar ook in staat stelt om toekomstige ouders in andere delen van het land te helpen, niet alleen in haar directe omgeving.

"Ik zal er nog een paar persoonlijk doen, maar ik ben dol op het virtuele model", zei Maltz. "Met tekst of video, ik ben ER."

Bekijk VANDAAG de hele dag! Ontvang de hele dag het beste nieuws, informatie en inspiratie van TODAY.

Gerelateerd: